
Co to za ryba?
Dorsz
Nie ma drugiej ryby o tak pięknym mięsie jak dorsz. To zasługa dorodnych, białych i jędrnych płatków, które pod delikatnym naciśnięciem widelca wdzięcznie ześlizgują się po sobie. Jedzenie dorsza to nie tylko uczta smaku, ale i wizualny spektakl. Warto z dorszem poznać się lepiej.
nazwa zwyczajowa dorsza atlantyckiego i jego podgatunków: nominatywnego G. m. morhua, żyjącego w Bałtyku dorsza bałtyckiego nazywanego również pomuchlą oraz dorsza kildyńskiego.

Flądra
Flądra smakuje bardzo dobrze podana w całości z pysznym sosem i jako delikatny filet, który można zwinąć i nadziać, upiec w skorupce. Można też zaserwować jej lekką i orzeźwiającą wersję z sałatką i owocową salsą.
100 gramów ryby dostarcza połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Poza tym, flądry to źródło witamin A, D i E oraz cennych kwasów omega-3. Nie ma powodu, by obawiać się ich kaloryczności: to stosunkowo chude ryby, 100 gramów dostarcza około 85 kcal.

Halibut
Białe, bardzo delikatne, soczyste i smaczne mięso jest znakiem rozpoznawczym halibuta. Warto skusić się dla dużej ilości wartości odżywczych - zwłaszcza białka.

Kergulena
Mięso tej ryby jest po prostu smakowite i ma bardzo dużo wartości odżywczych, a jest przy tym bardzo niskokaloryczna i prawie nie ma ości.

Łosoś
Łosoś ma wspaniałe soczyste mięso o charakterystycznym, wyraźnym smaku. Jest to najbogatsza ryba w witaminę Omega-3.

Pstrąg
Pstrąg ma smaczne i chude mięso, a także zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3.

Sandacz
Jego mięso jest jędrne i soczyste, a przy tym nie ma wiele tłuszczu. To idealna ryba dla dbających o linię, bo 100g fileta dostarcza jedynie 200 kcal. Idealna dla osób, które cenią walory smakowe i brak ości.

Sola
Nie jest to zabójczo piękna ryba, ale pod tym wyglądem skrywa się ogromna jakość, która powoduje, że każdemu na samą myśl cieknie ślinka – sola zwyczajna jest jedną z najbardziej poszukiwanych ryb, a oprócz tego wyśmienicie nadaje się na lekkie wiosenne danie.
Wśród wytrawnych smakoszy sola zwyczajna, obok turbota, uznawana jest za najwykwintniejszą ze wszystkich płastug. Rośnie powoli i przekracza wymiar ochronny wynoszący od 25 do 30 centymetrów dopiero w wieku od trzech do pięciu lat. Samce są nieco mniejsze niż samice w tym samym wieku. Sole zwyczajne są sprzedawane w całości lub wypatroszone, w różnych klasach wagowych pomiędzy 100 i więcej niż 1000 gramów, gotowe do gotowania bez głowy, skóry i płetw, a także w postaci pojedynczych fi letów bez skóry. Niezłowione mogą żyć do 20 lat i osiągnąć długość do 70 centymetrów.

Turbot
Mięso jest niezwykle delikatne, ale jędrne. Idealnie komponuje się z owocami morza. Świetnie smakuje też w wersji pieczonej, w ziołach.
ciało wygrzbiecone, w zarysie tułowia niemal koliste. Ubarwienie zależne od podłoża (mimetyzm), spodnia strona nie zawiera pigmentu. Strona zabarwiona jest pokryta nieregularnie rozłożonymi, ostro zakończonymi wzgórkami kostnymi
