nazwa zwyczajowa dorsza atlantyckiego i jego podgatunków: nominatywnego G. m. morhua, żyjącego w Bałtyku dorsza bałtyckiego nazywanego również pomuchlą oraz dorsza kildyńskiego.
Co to za ryba?
Dorsz
Nie ma drugiej ryby o tak pięknym mięsie jak dorsz. To zasługa dorodnych, białych i jędrnych płatków, które pod delikatnym naciśnięciem widelca wdzięcznie ześlizgują się po sobie. Jedzenie dorsza to nie tylko uczta smaku, ale i wizualny spektakl. Warto z dorszem poznać się lepiej.
nazwa zwyczajowa dorsza atlantyckiego i jego podgatunków: nominatywnego G. m. morhua, żyjącego w Bałtyku dorsza bałtyckiego nazywanego również pomuchlą oraz dorsza kildyńskiego.
Flądra
Flądra smakuje bardzo dobrze podana w całości z pysznym sosem i jako delikatny filet, który można zwinąć i nadziać, upiec w skorupce. Można też zaserwować jej lekką i orzeźwiającą wersję z sałatką i owocową salsą.
100 gramów ryby dostarcza połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Poza tym, flądry to źródło witamin A, D i E oraz cennych kwasów omega-3. Nie ma powodu, by obawiać się ich kaloryczności: to stosunkowo chude ryby, 100 gramów dostarcza około 85 kcal.
Halibut
Białe, bardzo delikatne, soczyste i smaczne mięso jest znakiem rozpoznawczym halibuta. Warto skusić się dla dużej ilości wartości odżywczych - zwłaszcza białka.
Kergulena
Mięso tej ryby jest po prostu smakowite i ma bardzo dużo wartości odżywczych, a jest przy tym bardzo niskokaloryczna i prawie nie ma ości.
Łosoś
Łosoś ma wspaniałe soczyste mięso o charakterystycznym, wyraźnym smaku. Jest to najbogatsza ryba w witaminę Omega-3.
Pstrąg
Pstrąg ma smaczne i chude mięso, a także zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3.
Sandacz
Jego mięso jest jędrne i soczyste, a przy tym nie ma wiele tłuszczu. To idealna ryba dla dbających o linię, bo 100g fileta dostarcza jedynie 200 kcal. Idealna dla osób, które cenią walory smakowe i brak ości.
Sola
Nie jest to zabójczo piękna ryba, ale pod tym wyglądem skrywa się ogromna jakość, która powoduje, że każdemu na samą myśl cieknie ślinka – sola zwyczajna jest jedną z najbardziej poszukiwanych ryb, a oprócz tego wyśmienicie nadaje się na lekkie wiosenne danie.
Wśród wytrawnych smakoszy sola zwyczajna, obok turbota, uznawana jest za najwykwintniejszą ze wszystkich płastug. Rośnie powoli i przekracza wymiar ochronny wynoszący od 25 do 30 centymetrów dopiero w wieku od trzech do pięciu lat. Samce są nieco mniejsze niż samice w tym samym wieku. Sole zwyczajne są sprzedawane w całości lub wypatroszone, w różnych klasach wagowych pomiędzy 100 i więcej niż 1000 gramów, gotowe do gotowania bez głowy, skóry i płetw, a także w postaci pojedynczych fi letów bez skóry. Niezłowione mogą żyć do 20 lat i osiągnąć długość do 70 centymetrów.
Turbot
Mięso jest niezwykle delikatne, ale jędrne. Idealnie komponuje się z owocami morza. Świetnie smakuje też w wersji pieczonej, w ziołach.
ciało wygrzbiecone, w zarysie tułowia niemal koliste. Ubarwienie zależne od podłoża (mimetyzm), spodnia strona nie zawiera pigmentu. Strona zabarwiona jest pokryta nieregularnie rozłożonymi, ostro zakończonymi wzgórkami kostnymi
Śledź
Świeże śledzie, które serwujemy mają winny i delikatny smak, są po prostu przepyszne i musisz ich spróbować!